A HSBC csoport 1865-ben jött létre Hongkongban, az Európa, Amerika és Kína közti kereskedelem finanszírozására. A rövidítés az eredeti névhez, a „The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited” tartozik, mely tükrözi a cég alapítás idejében jellemző tevékenységét. A csoport azóta folyamatosan növekedett, egyrészt organikus úton, másrészt felvásárlások által.

1990-ben a csoport felvette a HSBC Holdings nevet, ami a Midland Bank felvásárlását készítette elő. A következő években a HSBC központja Hongkongból Londonba került át, s a csoport további akvizíciókkal egyre jelentősebb szereplővé vált valamennyi kontinensen. Ma ez a világ egyik legnagyobb, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata.

A HSBC Private Bank 1999-ben jött létre, s vagyonos ügyfeleknek kínál személyre szabott szolgáltatásokat. A bankcsoport 42 országban nyújt privátbanki szolgáltatásokat, s mintegy 500 milliárd dollárnyi vagyont kezel. A bankárok különböző ügyfél-szcenáriókat dolgoztak ki attól függően, hogy mi jellemzi a klienst (családos, felsővezető, tulajdonos, médiában tevékenykedik, sportoló, stb.), valamint külön csapat foglalkozik az iszlám banki tevékenységekkel. A szolgáltatások igen kiterjedtek: műkincsekre vonatkozóan is tanácsokkal látják el ügyfeleiket, amennyiben szükségük van rá, sőt, még bevándorlási ügyintézést is vállalnak a banknál.

Az Euromoney legutóbbi felmérése szerint HSBC Private Bank globális összevetésben a 3., Nyugat-Európában a 4. legjobb privát bank, illetve a legkiválóbb az iszlám banki szolgáltatások terén.