Az egykori neves Merrill Lynch & Co. 2008 szeptemberétől az amerikai bankóriás, a Bank of America Corporation vagyonkezelő divíziója lett. Több mint 60 ezer alkalmazottjukkal - akikből 15 ezer csak pénzügyi tanácsadó - valamint az általuk kezelt 2,2 trillió dollárnyi vagyonnal a világ legnagyobb brókercégének számítanak vállalati, lakossági és privát banking üzletág terén egyaránt. Szolgáltatásaik a vagyonkezelésen túl értékpapír-kereskedelem, vállalati pénzügy és egyéb pénzügyi szolgáltatásokig terjed. Sikerüket a számadatokon kívül számos Wall Street-i elismerés is példázza. Tanácsadóikat sorra ismerik el a sajtó ikonjai, köztük a Forbes, a Wall Street Journal vagy éppen a Financial Times.

1914. január 6-án Charles E. Merrill alapította meg a Wall Streeten vállalkozását. Néhány hónappal később csatlakozott hozzá barátja, Edmund C. Lynch. A ma ismert Merrill Lynch hivatalosan ekkor, 1915-ben alakult meg. Már a korai években több, kiemelkedően sikeres beruházásban vettek részt, 1926-ra pedig már a legjelentősebb pénzügyi és befektető intézménnyé váltak. Megszerezték a kontrolling irányítást a Safeway-ben, mely a ’30-as évekre az ország harmadik legnagyobb élelmiszer-áruházláncává vált. A különböző szervezeti átalakulások, egyesülések után a Merrill Lynch lett a legnagyobb értékpapír-kereskedelemmel foglalkozó pénzügyi vállalkozás világviszonylatban is, köszönhetően messze híres ügynöki hálózatának.

A Merrill Lynch nevéhez fűződik az 1977-ben bevezetett, úgynevezett nyitott készpénz menedzselési számlarendszer is (Cash Management Account – CMA), melyet a Fortune magazin akkor az év legfontosabb pénzügyi innovációjának ismert el. 

Közel évszázados tapasztalataik révén számos vezető vállalat és tehetős ügyfél bízott már meg szakértelmükben. A luxus világában való meghatározó jelenlétüket mi sem bizonyítja jobban mint, hogy ők készítik a luxusipar és a vagyonosok helyzetét leíró éves World Wealth Report tanulmányt is.

Mint globális cég központjai a világ legfontosabb pénzügyi jelentőséggel bíró nagyvárosaiban vannak, köztük New Yorkban, Hongkongban, Londonban és Brazíliában.