Munkácsy Mihálynak a Képzőművészet dicsőítése című mennyezeti freskója díszíti a Bécsi Szépművészeti Múzeum, azaz a Kunsthistorisches Museum lépcsőházát. Az évente több mint 1 millió turistát vonzó lenyűgöző művészeti desztináció a világ negyedik legnagyobb festménygalériájával valamint az egyik legtekintélyesebb egyiptomi és közeli-keleti gyűjteményével rendelkezik.

I. Ferenc József az 1800-as évek végén egyfajta múzeumépítési lázban égett. A hódításai során zsákmányolt kincseknek és művészeti alkotásoknak szeretett volna a Bécsi Természettudományi Múzeummal és a Bécsi Szépművészeti Múzeummal méltó helyet biztosítani. A 20 évig épült Maria Theresien Platz-i múzeum kivitelezésével, mely már önmagában is egy kész műalkotásnak számít, két elismert építészét bízta meg: a német Gottfried Sempert, valamint az osztrák Karl von Hasenauert. Ez utóbbi tehetségét számos olyan osztrák épület hirdeti még, mint a Burgtheater vagy éppen a Hermesvilla. 

A Kunsthistorisches Museum gyűjteményei jelentőségüknél fogva akár külön-külön is egy-egy önálló múzeumként tekinthetők. Képgalériája olyan neves németalföldi festőktől valamint dél-európai alkotóktól származik mint Rubens, Rembrandt, Raffaello, Vermeer, Velázquez, Tiziano vagy éppen Dürer, ugyanakkor a Kunsthistorisches Museum falai közt csodálható meg a világ leggazdagabb Bruegel gyűjteménye is. 

Ókori görög és római tárlata több mint kétezer, az egyiptomi és közeli-keleti pedig mintegy 12 ezer tárggyal büszkélkedhet. Meghatározó része ez utóbbi történelmi ereklyéinek Mezopotámiából származik. Szobrai között elsősorban reneszánsz és barokk alkotások szerepelnek, de akad számos egzotikus, természetfeletti hatalmat jelképező tárgy is. Éremgyűjteménye a 700 ezer darabos ritkaságaival az öt legjelentősebb között szerepel a világon.