Bécs köztudottan a zene fővárosa, melynek ikonikus őrzőbástyáját a Bécsi Állami Operaház testesíti meg. Az épületet egészen pontosan 1869. május 25-én avatták fel Mozart Don Giovanni című darabjával.

E francia neoreneszánsz stílusban megálmodott kultúrtörténeti építmény a 19. század közepén zajló bécsi városközpont-reform gyümölcse. Az épület közel másfél évszázados múltja nem volt végig töretlen, hiszen a II. világháború légitámadásai következtében mély sebeket szerzett. Összesen 10 év kellett ahhoz, hogy az egykoron Ausztria jelképének számító operaházat újra az eredeti pompájának megfelelően tudják restaurálni.

Az előadások számát tekintve a "Staatsoper" az előkelő nemzetközi operaházak listáján az egyik legjelentősebb operaháznak számít. A neves színpadon évente több mint 60 opera- és balettelőadást bonyolítanak le, továbbá az előadásokat alkalmanként - a megszokott társulaton kívül - világsztárok közreműködései is színesítik, melyeket a szakértők és a kritikus bécsi közönség rendszerint nagyra értékel. 

Az operaház minden év februárjában megrendezi a Bécsi Operabált, melyet a világ minden tájáról látogatják a művészet és az üzleti élet szereplői. Az exkluzív esemény népszerű napjaink médiaszemélyiségei között is, hiszen bálozott már a "Staatsoper-ben" Sophia Loren, vagy éppen Geri Halliwell is.

Az operaház zenekarának tagjai alkotják a méltán népszerű Bécsi Filharmonikus Zenekart, melynek újévi koncertjeit évente a világ több mint 50 országából közel 1 milliárdan kísérik figyelemmel.