Norvégia egyike volt Európa azon kevés országának, amelynek nem volt operaháza; e kulturális hiányosságban Andorrával és Lichtensteinnel kellett osztoznia egészen 2008. április 12-ig.

A norvég kormány részéről az eltelt évtizedek alatt többször is felmerült egy operaház építésének szükségessége, mert a Népszínház - ami sokáig az operaházat helyettesítette - sem helyét, sem nagyságát, sem pedig műszaki adottságait tekintve nem volt alkalmas operaelőadások lebonyolítására. A 835 millió $ összköltségvetésű impozáns operaház - amely szinte ráépült a norvég főváros fjordjára - 700 év óta a legnagyobb kulturális céllal alkotott építménynek számít Norvégiában. A hosszú várakozás eredménye egy olyan monumentális alkotás lett, amely nemzetközi szinten képviseli Norvégiát, mint kultúrnemzetet, valamint a norvég opera jelentőségét a kulturális és társadalmi életben. 

A kultúrtörténelmi nyitóeseményen, több mint 1300-an vettek részt, köztük Angela Merkel német kancellár, Dánia királynője, Margrethe és természetesen Norvégia királya, V. Harald.

Más operaházaktól eltérően itt nincsenek páholyok és nincs aranyozás sem. Helyette van üveg és különleges minőséget sugárzó olasz fehérmárvány, valamint művészi megmunkálással készült alumíniumborítás. Az épület egyik különlegessége, hogy egy része a víz alatt helyezkedik el, mely önmagában is építészeti kuriózumnak számít. Az operaház technikai felszereltségét tekintve képes a legbonyolultabb színpadi megoldások igényeinek is megfelelni, akusztikája pedig a maga nemében páratlan.