Brit és olasz kollaboráció szülöttje az AgustaWestland helikoptertervező és gyártó vállalat, mely jelenleg az olasz Finmeccanica tulajdonában van. Viszonylag fiatal brand, ha csak azt vesszük számításba, hogy 2000-ben az Agusta és Westland Helicopters összeolvasztásából jött létre. Külön-külön nézve azonban a Westland vonalon 1961-ig, míg az Agustáén 1923-ig vezethető vissza a cégek története. Éves szinten több mint 8 ezer főt foglalkoztatnak és 3500 millió eurós forgalmat bonyolítanak. Termékvonalukkal képesek a katonai, egyéb speciális és a tehetős polgári ügyfeleiket is ellátni gépekkel, ezenkívül akár teljes körű, 24 órás operatív szintű támogatással és költséghatékony gépmenedzsmenttel.

Helikoptereik skálája felöleli valamennyi súlycsoportot; 2,8 tonnás, egymotoros AW119-estől egészen a 16 tonnás, hárommotoros AW101-esen át a 20 tonna feletti Chinook ICH-47F-ig. Legkeresettebb modelljei közé tartozik az AW109 Power és Grand helikopterek, ez utóbbi kecses vonalaival és luxuskivitelű enteriőrjével a legelegánsabb gépek között szerepel. Technológiájukat és minőségüket szemlélteti, hogy az AgustaWestland a harctéren edzett és bizonyított számtalanszor. A mai napig beszállítói különböző katasztrófaelhárító csoportoknak, a haditengerészetnek és a NATO-nak is.

Kereskedelmi gépeik közül a legnagyobb utastérrel büszkélkedhet kategóriájában az AW119-es, igény szerint akár 8 főnek is tudnak kényelmes helyet biztosítani. Az AW101 modellek pedig a legfejlettebb helikopterek a világon, egyszerre állnak helyt a frontvonalon ugyanúgy, mint az ultraluxus üzleti és magán szférában. Kategóriáját egyszerűen csak VVIP részlegbe sorolják, államfők és kormányzati szervek szállítására használják.

A stílusos Agusta 109-es privátgépét láthattuk már többek között a Kardhal című filmben is (0,14-nél), melyben John Travolta, azaz a filmbéli Gabriel éppen áruló szenátorát kutatja fel, hogy végleg „elbúcsúzzon” tőle...