A Segway az első olyan önegyensúlyozó elektromos közlekedési eszköz, melyet azért hoztak létre, hogy újradefiniálják vele a személyi közlekedést. Ez az elektromos fejlesztés, mely zéró zaj és károsanyag-kibocsátási szintjével 100%-ban környezetbarát, képes akár 20 km/órás sebességre is. Kiváló választás lehet az akkumulátoros „kétkerekű” hétköznapokon városban ugyanúgy, mint egy-egy kirándulás alkalmával erdőben vagy könnyebb terepen. Vízállóak és emellett elég strapabíróak. Gyakran fogják be csoportos városnéző körutakra, kellemes hegyi túrákra.

„Közlekedni könnyedén, hatékonyan, intelligensen és egyszerűen.” Vallotta az amerikai Segway Inc. alapítója és feltalálója, Dean Kamen. 2001-ben jött létre a vállalkozás, így modelljei már több mint egy évtizede vonzzák az érdeklődő tekinteteket a fejlettebb országokban, köztük már Magyarországon is. Fő működési elve a „dinamikus stabilizáció” technológiáján alapszik. A jogosítvány nélkül is vezethető járgány lézeres giroszkópok segítségével biztosítja a függőleges helyzetben maradást, gyakorlatilag nem lehet vele elesni.

A szerkezet mozgatása egyensúlyozással történik, a gép az utas tömegközéppontjához alkalmazkodva indul el. A sebességet és az irányt a test dőlésével lehet szabályozni oly könnyedén, hogy szinte bárki percek alatt elsajátítja a vezetést. Kezelése egyszerűen gyerekjáték.

A fejlesztések azonban nem állnak meg a kétkerekű változatoknál. Számos új, szintén környezetbarát elképzelésről számoltak már be a Segway szakemberei. Köztük van a General Motors vállalattal közösen fejlesztett PUMA és a Centaur is. Ez utóbbi a strapabíróságot, a kétkerekűek fordulékonyságát és a négykerekűek stabilitását fogja ötvözni. Ezek kifejezetten az extrémebb járgányokat kedvelőknek szánják majd.