Ferrucio Lamborghini a II. világháború után traktorok gyártásába kezdett a szövetséges csapatok által hátrahagyott járművekből. A sikeres vállalkozó magánemberként rajongott a sportautókért, de Ferrarijával gyakran akadtak problémái, s ezzel kapcsolatos kritikáival egyenesen Enzo Ferrarit kereste meg. Enzo, aki köztudottan arrogáns ember volt, visszautasította a kritikákat, mondván, hogy egy traktorgyártónak nincs joga egy Ferrari minőségét kifogásolni. Válaszul Ferrucio meglapította saját sportautó gyárát 1962-ben, s "a Ferrari-nál jobb autók készítésére" tette fel az életét. Hogy Enzo Ferrari felháborodása nagyobb legyen, célja eléréséhez volt Ferrari-mérnököket alkalmazott.

A Lamborghini modelleket a mai napig a leggyorsabb és legstílusosabb sportautók között tartják számon, melyek a márka-logóban szereplő bika erejét hordozzák magukban. A design kiválóságát mutatja, hogy a 2007-es Frankfurti autószalonon bemutatott Lamborghini Reventón elnyerte a "Világ legszebb autója" címet.

A 2008 nyarán a mozikba kerülő, Batman fimben a milliárdos Bruce Wayne is Lamborghini Murciélago sprotautót vezet. Emellett a Hollywood-i sztárok és énekesek (Janet Jackson, Missy Elliott) is szívesen mutatkoznak az olasz sportautó volánjánál.