Az első Royce által tervezett automobil 1904-ben gördült az utcákra, miközben az arisztokrata Rolls éppen megfelelő brit márkát keresett autókereskedésének bemutatótermébe. Így találtak egymásra, s kezdődött meg együttműködésük, ami 1906-ban közös vállalat alapításához vezetett. A két úriember célja nem volt kevésbé ambiciózus, mint a „legjobb autót gyártani a világon”. Az első modell Silver Ghost névre hallgatott. Nevét onnan kapta, hogy az országutakat olyan csendben rótta, hogy még az úttest melletti madarakat sem zavarta meg zajával.

A hatalmas hűtőrácsos, dupla R-jelzéssel ellátott luxusautók és az orrukon díszelgő hölgy-szobrocska, Spirit of Extasy hamarosan a hedonizmus és a luxus jelképei lettek szerte a világon, melyek tekintélyt parancsolnak minden egyes kultúrában. Biztosak lehetünk benne, hogy az autók kézzel készülnek, hiszen a goodwoodi manufaktúrában mindössze pár gép van, ezek csak a festésnél segítenek be a dolgozóknak. Érdekesség, hogy 44 ezer színváltozat közül választhatunk, de bizonyára, arra az esetre is ki tudnak találni valamit, ha valaki ezek között nem találja meg a neki tetsző árnyalatot.

2011-ben, Torsten Müller-Ötvös „kormányzása” alatt az ikonikus brand történetének eddigi legkiemelkedőbb üzleti eredményeivel büszkélkedhet. Egyik évről a másikra az eladott autók mennyisége több mint háromszorosára emelkedett, így a goodwoodi üzem rekord, 3538 új megrendeléssel számolhatott.
Rolls-Royce Phantom és Ghost modellek tulajdonosai közé tartoznak Indiai hercegek, maharadzsák, Franco tábornok, John Lennon, A brit királyi család, 50 cent, Missy Elliott, Donald Trump vagy luxushotelek, mint a Burj Al Arab vagy éppen a The Peninsula Hong Kong.