Az egykor Beechcraft néven ismertté vált magán- és katonai-repülőgépgyártó 2006-tól Hawker Beechcraft márkanév alatt készíti exkluzív motoros és sugárhajtású szárnyasait. A jelenleg az Onex Corporation és a Goldman Sachs egyik leányvállalatának tulajdonában lévő brand luxusgépei sorra nyerik a rangos elismeréseket. Az előző években Robb Report „Best of the Best” listáján a Hawker 4000 és a 900XP is kategóriájának legjobbja címét viselhette.

A wichitai Beechcraft répülőgépgyártót 1932-ben alapította Walter H. Beech és felesége, Olive Ann Mellor Beech. Működésüket egy elhagyatott Cessna gyárban kezdték meg. Első forgalmazott gépükből, a klasszikussá vált Model 17 Staggerwing kétfedelűből 750-et építettek. Ebből 270 szolgált az amerikai légierőnél a 2. világháború alatt. Ezt a sikeres 18-as modell követte, közismertebb nevén a Twin Beech. A háború után a Staggerwing vonalat a forradalmi kisgép, a Bonanza váltotta, mely jellegzetes V alakú farokszárnyáról vált ismertté. Ezt egészen 2010-ig gyártották, hosszabb ideig, mint bármely más modellt a repülőgyártás történelmében. Az évek során több mint 17 ezer Bonanza gördült ki a gyártósorról.

1950-ben Olive lett a vállalat vezetője férje tragikus szívrohama után. 1980-ban ő döntött úgy, hogy a Raytheon vállalatnak eladja a Beechcraftet. Ennek az időszaknak egyébként a legsikeresebb modellje a Raytheon Aircraft Beechjet 400A volt. 

2002-ben éledt újjá a nagy múltú cég immáron Hawker Beechcraft néven. A vállalat csúcsmodellje jelenleg a 4000-es. Mindenféle túlzás nélkül a világ legfejlettebb közepes méretű üzleti gépeként lehet rá tekinteni. Szénszálas technológiájának köszönhetően büszkélkedhet kiemelkedő sebességi és hatótávolsági adatokkal. Maximális sebessége 0,84 Mach. Gyorsabb, mint a Challenger 300 vagy éppen a Gulfstream G200. A 4000-esen ugyanaz a Honeywell Primus Epic repüléselektronika dolgozik, mint a Boeing 777-en. 

Aki kisebbel is beéri, persze a legjobbak közül, neki ajánljuk a 200-as modellt. Ez ugyanis a világ legjobb entry-level kategóriás gépe. A leggyorsabb és legnagyobb egypilótás gép, amit valaha készítettek.