Estelle Arpels, aki egy drágakő-kereskedő lánya és Alfred Van Cleef, aki egy amsterdami gyémántkereskedő fia volt 1896-ban fogadtak egymásnak örök hűséget. Alfred apósával 10 éven belül létrehozott egy közös vállalkozást, melyet a “Van Cleef & Arpel” néven jegyeztettek be, s üzletüket a párizsi Vendome téren nyitották meg.

A házból kikerülő termékek nőies, divatos, francia stílusú, többnyire a természet ihlette darabok. A Van Cleef & Arpels-nél igyekeznek megragadni a természet ciklikusságát a virágzó növényekkel, a repülő pillangókkal és méhekkel vagy az olvadó jégcsapokkal. A sajátos formatervezés mellett a kreativitás és a technológiai innováció jellemző még a vállalatra: 1933 óta alkalmazzák az általuk kifejlesztett ún. “Mystery setting” technikát, melynek lényege a drágakövek tökéletesen pontos vágása és összeillesztése, melynek révén a kövek együtt tartásához nem szükséges semmiféle segédeszköz. 

Jellegzetes kollekciók: a négylevelű lóherés Alahambra, a tündérek fémjelezte Féerie, az Une Journée á Paris, a pillangós-szitakötős Butterflies & Dragonflies, stb. 

A Van Cleef & Arpels órák a legkiválóbb példái az ékszerészet és az óraművesség ötvözésének. 2007-ben elkészült női órájuk, a tündérmesébe illő Lady Arpels Féerie nagy sikert aratott világszerte.

A Van Cleef butikokban gyakori vendég volt állítólag Marlene Dietrich, Ava Gardner, Jacqueline Kennedy Onassis, Maria Callas, Grace Kelly, és Elizabeth Taylor. Napjaink sztárjai közül pedig rajongói, többek között Julia Roberts, Sharon Stone, Scarlett Johansson, Uma Thurman, Zhang Ziyi, Keira Knightley és Eva Longoria.