Az 1823-ban született Ulysse Nardin az órás mesterséget édesapja, Leonard-Frederic Nardin mellett tanulta ki és olyan kiválóságok mellett tökéletesítette, mint Frederic William Dubois és Louis Jean Richard-dit-Bressel. Tanulmányait 1846-tól saját cégében kamatoztatta mindössze 23 évesen.

A márka több, mint másfél évszázados múltja alatt számos elismerést vívott ki a tengeri kronométerek, időmérő szerkezetek gyártásában. Szakértők szerint a valaha készített legmegbízhatóbb és legpontosabb kronométereket az Ulysse készítette. Kronométerei a világ több, mint 50 országának haditengerészetét szolgálták. E szerkezeteket a ma ismert GPS megjelenéséig használták, s ma már rendkívül keresettek a mechanikus szerkezeteket gyűjtők körében.

A márka azóta folyamatosan áttért a hajózási és csillagászati kronométerekről a legmagasabb technikai követelményeknek megfelelő óraszerkezetek készítésére olyannyira, hogy némelyiket jogosan nevezhetik páratlan alkotásoknak. Legkülönlegesebb darabjai az Astrolabium, Planetarium vagy éppen a Tellurium.

Az Astrolabium mechanikus szerkezete 144 ezer (!) évre programozva mutatja a bolygók járását, a hold fázisait. A 12 állatövi jegy által felosztott számlapról leolvashatók még a hold- és a napfogyatkozások esedékességei, az évszakok váltakozásai, a napok váltása és nem utolsósorban a pontos idő is. Nem véletlenül került ez az alkotásuk 1989-ben a Guinnes évkönyv címlapjára. A luxusmárka legújabb elképzelései szerint az exkluzív mobiltechnológia piacán is képviselteti magát.