A finom, de egyben intenzív illatokat kedvelők közt a brit Jo Malone márkanév és exkluzív kreációi alig két évtized alatt váltak ismertté. A jelenleg Estée Lauder tulajdonban lévő apró londoni családi vállalkozás bőrápolóin, parfümjein és otthoni illat kiegészítőin keresztül élteti értékes filozófiáját. Egyediségük már a termékek csomagolásán is kifejeződik; meglazítani egy fekete Jo Malone szalagot egy vanília színű ajándékdobozon majd felfedezni az illatot rejtő élményt, mai napig sokak vágyálma.

Jo Malone még a ’80-as években szülei kozmetikai termékeket forgalmazó üzletében kezdett illatokkal foglakozni. Ekkortájt élték fénykorukat az elektronikus szépségápolási kezelések. Szemben úszva az árral Jo Malone pedig személyre szabott, saját készítésű bőrápoló termékeivel alig néhányfős ügyfélkörében végzett arcmasszázsokat. A törődés és a hozzáértés hamar elterjedt hazájában és rövid idő alatt már sokan szerették volna megismerni hatékony bőrápolási módszereit. 

Első illatkreációja egy szerecsendiós, gyömbéres fürdőolaj volt. Ebből egyik ügyfele 100 darabot rendelt vendégfogadó ajándékként egy exkluzív vacsorára. A 100 vendég közül 86 rögtön jelezte érdeklődését az illat iránt.

Termékei után a kereslet robbanásszerűen nőtt. Rövid időn belül már nem bírtak megbirkózni az otthoni előállítással, így férjével, Gary-vel 1994-ben megnyitották első üzletüket a londoni Walton Streeten. Közben vásárlói közt nem csak tehetős ügyfelek, hanem neves luxusszállodák is feltűntek. Példaként a Mandarin Oriental Hyde Park. Ők a mai napig a bestsellernek számító Lime Basil & Mandarin kreációt kínálják vendégeiknek. E citrusos illatot egyébként a Karib-tengeri szél frissessége ihlette. Illatkreációi közül kiemelkedik még az 1995-ös Verbenas of Provence, melyet egykoron egy párizsi séta inspirált, valamint a híres Los Angeles-i Bel Air Hotel narancsos kertjét idéző Orange Blossom Cologne is.

A céget 1999-ben felvásárolta az Estée Lauder. A kozmetikai óriás egyébként - a Jo Malone luxusmárkán kívül - olyan neves brandekben szerzett még érdekeltséget, mint a Kiton vagy éppen a Tom Ford beauty vonala.