A márka hagyományait és legitimitását a majd évszázados múltra visszatekintő olasz örökség adja. A manufaktúra 1912 óta ugyanabban az épületben található a Brenta folyó partján, Bassano del Grappa városkában, Északkelet-Olaszországban. A világháborúban számos katona írta Montegrappa tollal leveleit szeretteinek a frontról, többek között Ernest Hemingway és John Dos Passos is.

A Monegrappa tollak azoknak valók, akik örömüket lelik egy jól megmunkált, ékszernek minősülő írószerszám használatában és a mindennapokban velünk levő luxusban. 

Az egyes kollekciók a történelem nagy pillanatainak és a legfontosabb emberi értékeknek állítanak emléket. Ilyen például a gyémántokkal kirakott Béke, a drágakövekkel ellátott Euro 2002 (a közös európai valuta születését ünneplendő), a Rosette-i kő képével díszített Sophia (görögül tudás), a Stradivari nagyságának tiszteletére készített kollekció, az operák által ihletett Emozioni in Musica vagy a megsemmisült Alexandriai könyvtár előtt tisztelgő töltőtoll. Limitált kiadású Monegrappa különlegességek születtek már az Alfa Romeo vagy éppen a St. Andrews golfpálya ihletésben, de St. Moritz páratlan természeti adottságai is inspirálták már a tollak tervezőit.

2006 óta a márka nagykövete a nemzetközileg elismert és csodált író, Paolo Coelho. Hírességek közül is jó néhányan adták már nevüket az olasz tollmárka népszerűsítéséhez, köztük Sylvester Stallone is.