A Himalayan Experience az egyik legnagyobb expedíciós hagyományokkal rendelkező vállalkozás a Himalájában. Elszánt, extrém kalandokra vágyó hegymászóknak életre szóló élményeket garantál az Everest, a Manaslu, a Lobuche, a Lhotse és a Nupste elképesztő magasságaiban. Túravezetőik és serpáik szakmai kiválóságát a sikeres és biztonságos expedícióik statisztikailag kiemelkedő aránya példázza. Csapattagjaik között olyan - szakmai berkekben - elismert hegymászó kalandorok vannak, mint például Adrian Ballinger vagy éppen az alapító, Russell Brice.

Russel már tapasztalt hegymászóként 1996-ban alapította Himalayan Experience vállalkozását. Több mint 35 éve mászik a Himalájában és azóta számos tekintetben döntött világcsúcsot. Rekordjai és kitűntetései mellett pedig jótékonysági tevékenységeiről is sokat lehetett hallani. Több száz ügyfele között többen nemzetközi vállalatok dollármilliárdos vezetői voltak. Szakmai hozzáértésüket több TV-s és filmes produkciónál is igényelték már, köztük olyan neves társaságok, mint a Discovery Channel, a BBC és a National Geographic.

Évek óta kiforrott logisztikai támogatási-rendszerük olajozott gépezetként működik, így garantálják ügyfeleiknek a zökkenőmentes extrém kalandozást. A Himalayan Experience expedícióinak sikerarányát tekintve büszkék lehetnek arra, hogy a legmagasabb értékkel rendelkeznek versenytársaikkal szemben. A sikereikhez a minősített túravezetőkön túl angolul beszélő serpáik és privát orvosi csapatuk munkája is nagy mértékben hozzájárul. Mivel a lényeg a részletekben rejlik - a biztonságon és a sikerarányon túl - említést érdemel, hogy a Himalayan Experience biztosítja a legkiválóbb konyhát és a legélhetőbb tábort az egész Himalájában. 

Vezető/ügyfél arányuk csúcshódítások alkalmával 1/4, míg a serpa/ügyfél 1/1. A tagok nagy része a kezdetektől Himalayan Experience csapattag. Ez kiemelkedően fontos a tökéletes összjáték, a kommunikáció és az egymásrautaltság miatt főleg az extrém körülmények között.

Expedícióik mellett természetesen „könnyedebb” túrákat is szerveznek a Himalájában, de specialitásuk mégis a 8 km feletti csúcshódítások, köztük például az Everest a maga 8848 méterével. Egy ilyen expedíciónál persze nem elegendő belépő a 45-50 ezer fontos részvételi díj kifizetése. A résztvevőknek a szigorú egészségügyi és felkészülési követelményeknek is meg kell felelniük.