Eric C. Andersonra nemcsak mint a Space Adventures alapítójára, hanem, mint az űrturizmus program elindítójára is tekinthetünk. Az 1998-ban alapított, alig fél millió dolláros kezdőtőkéjű vállalkozás az első, mely nemcsak tervezgette, hanem ténylegesen civil embereket szállított az űrbe. 2010-től szolgáltatásai között szerepel a zérógravitációs program, az orbitális űrrepülés (keringési repülés) és az űrséta is. Jövőbeni céljuk űrturista küldése szuborbitális (alacsony perigeum ponton, de a repülés apogeum pontja eléri az világűrt), valamint holdkörüli utazásra.

Az amerikai vállat központja a virginiai Viennában van, de a Space Adventuresnek van irodája Moszkvában is. 2001 óta hét űrturista vett már részt az elképesztő összegeket felemésztő programjaikon. Az első ügyfél Dennis Tito amerikai üzletember volt, neki mintegy 20 millió dollárjába került a földkörüli kaland. Őt követte Mark Shuttleworth dél-afrikai üzletember, Gregory Olsen majd 10 napos orbitális misszióval az első női űrturista, Anousheh Ansari. Dr. Charles Simonyi „csak” ötödikként jutott fel az űrbe, viszont övé a megtisztelő cím, miszerint ő a világ első űrfelfedezője. Kétszer is járt már odafent és mint az űrprogram és űrkutatás privát támogatója tudományos kísérleteket is végzett; fotókat készített a Földről és nem utolsó sorban élményeiről blogot vezetett. A magyar származású software milliárdost Richard Garriott és a kanadai Guy Laliberté követte.

2008-ban a Space Adventures megszerezte a Zero Gravity Corporationt, mely űrugrások tekintetében a világ egyetlen FAA által is jóváhagyott szolgáltatója. Fejlesztés alatt álló űrhajójuk - a Virgin és az XCOR fejlesztésekkel ellentétben - horizontális irányú fel- és leszállásos elképzelésen alapszik. A videón is látható, hogy ezzel a fejlesztéssel pilóta nélkül, központi vezérléssel két utas „ugorhatna fel” az űrbe. A program díja 110 ezer dollárról indul majd. Ez jóval kedvezőbb, mint a Virgin Galagtic 200 ezres tarifája, igaz, a Space Adventures rakétájáról csak tervek és videók léteznek még.

Az orosz Szojuz űrhajók jóvoltából - és persze a Space Adventures közreműködésével - a tehetős űrturisták akár a Holdat is körülrepülhetik. A kooperáció már talált is egy nevét fel nem fedő érdeklődőt, aki kész 150 millió dollárt fizetni az extrém körútért. A The Sunday Times ezzel kapcsolatban egyébként James Cameron, az Avatar rendezőjének nevét rebesgeti.