A sokak által ismert és szeretett Sacher-torta eredeti receptje állítólag a Demel kávéház és cukrászda konyhájáról származik. Bár ezt a témát korábban egy 1965-ig elhúzódó kényes jogvita övezte, mely végül a Sacher javára dőlt el, napjainkig vitatott maradt. Ebből kifolyólag a Demel és a Sacher tökélyre fejlesztett, hét pecsét alatt őrzött receptjeikkel egymás konkurenciájaként küzdenek az ínyenc édesszájúak elismeréseiért.

A több évszázados múltra visszatekintő Demel története 1786-ban kezdődött, amikor Ludwig Dehne letelepedett Bécsben és elkezdett élelmiszerkereskedéssel foglalkozni. Édességeivel és péksüteményeivel hamar hírnevet szerzett magának, amit asszisztensük, Christoph Demel 1857-ben vitt tovább a Kohlmarktra. Világhírűvé lett családi vállalkozásuk a 19.század közepére a felsőbb osztálybeliek kedvelt találkozóhelye lett. Sissi császárné például innen hozatta a Fuschl kastélyba kedvenc édességeit, de a Demel cukrászda volt az uralkodói udvar hivatalos beszállítója is egészen 1972-ig. 

A Demel szalon elegáns, a kifinomult arisztokrácia könnyed életvitelét sugárzó enteriőrje tökéletesen illik a történelmi bécsi hangulathoz. A kávézó boltjában szezontól függően változó, exkluzív csomagolású édességeket lehet vásárolni, köztük kandírozott ibolyát is. 

Szerencsére a kávéház és cukrászda különlegességeit nem csak Bécsben, hanem Salzburgban is meg lehet kóstolni. Aki a tengerentúlon keresné az ikonikus logót, érdemes tudni, hogy a patinás New York-i Plaza Hotel után a Demel éppen új helyre költözik.