Heston Blumenthal még az étterem 1995-ös alapítása után közvetlenül kezdett el kísérletezni az ízekkel, látványokkal és illatokkal. Feje tetejére állította a konyhaművészetet, amiért a „gasztronómia alkimistájának” becézik.

Blumenthal a molekuláris gasztronómia tudományának mestere, amely azt mondja ki, hogy a főzéskor a folyamatok során bekövetkező kémiai és fizikai folyamatokat tökéletesen érteni kell. Következésképpen néhány igen bizarr elnevezéssel és kombinációval is találkozhatunk az étlapon, ilyen például a fekete puding, a mangópüré, a forró jegestea, a kamillás libamáj, stb... 

Munkájának elismeréseképpen Heston és étterme számos díjat kapott. A 2004-ben három Michelin csillagot szerző éttermet 2005-ben a világ legjobbjának választotta a Restaurant magazin. Ugyan ezt a címet nem sikerült megvédenie, az El Bulli mögött a dobogó második fokán maradt 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is, ami azért továbbra is nagy eredmény. 2011-ben több helyezettet visszacsúszva is a legjobb öt luxusétterem között végzett. Nem csoda hát, hogy mintegy 2 hónappal előre asztalt kell foglalnunk, ha itt szeretnénk elkölteni egy étkezést. A menü ára 100 angol font körül van.

Érdekesség, hogy a legtöbb világhíres étteremmel ellentétben a The Fat Duck nem valamelyik világvárosban, hanem egy kis vidéki házikóban található. De az emberek az élményért cserébe örömmel elutaznak a Londontól mintegy 50 km-re fekvő városkába.