A Portuguese Sidérale Scafusia mindenféle túlzás nélkül a legexkluzívabb és legkomplikáltabb karóra az IWC történelmében. Mérnökeik az időmérés és a csillagászat tudományát integrálták a luxusóra egy meglepően felhasználóbarát mechanikus szerkezetébe, melyhez marketingeseik nem mellesleg igen hangzatos, jól csengő nevet választottak.

10 év intenzív kutatás és fejlesztés eredményeképpen sikerült nekik a valódi napidő (valódi szoláris idő) és a csillagászati idő fogalmát egyetlen óraszerkezetbe belepréselniük, s mi több, egyetlen számlapon kijelezniük. Ez utóbbi idő egyébként csak csillagászati szempontból lehet fontos, így annak értéke az elképesztően komplikált technikai bravúrosságában rejlik.

Első pillantásra a Sidérale Scafusia egy klasszikus Portuguese modellre emlékeztet, azonban annál ez sokkal több. Külső számlapjáról - merthogy van a hátlapon is egy - egyszerre lehet leolvasni a szoláris és a csillagászati időt. A jobb alsó negyedbe egy járástartalék kijelző került, mely akár maximális töltöttség mellett 96 órát is mutathat. Az óra jobb oldalát egy igen impreszzív tourbillon ékesíti. Ennek egyik különlegessége az, hogy egy másodpercmutatót helyeztek el rajta, míg a másik érdekesség egyben innováció is; a tourbillon ugyanis egy speciális, úgynevezett Constant-Force-Tourbillon. Ez képes 48 órán keresztül garantáltan állandó teljesítményszinten működni.

A Portuguese Sidérale Scafusia nem csupán elölről érdekes. Megfordítva az órát nem egy „szokványos” működő szerkezetet lehet megcsodálni, hanem a mechanikus óraszerkezetek terén egy mérföldkőnek számító komplikáció-együttest. A hátlapon, pontosabban a hátsó számlapon az öröknaptár kijelzés mellett itt is leolvasható a valódi szoláris idő és a csillagászati idő is. Ez mellett a szerkezet kijelzi a kis nyilak mentén 24 órás ciklusokban a napfelkelte és napnyugta időpontjait is. A naptár egyébként megszámolva a napokat képes LY kijelzőjével a szökőévek kijelzésére.

Ha mindez nem lenne elég, akkor érdemes a hátlap közepét is tanulmányozni, mely 500-1000 csillagával egy valós éjszakai égboltot mutat viselőjének. Ezt persze a tulajdonos igényei szerint egyedien készítik el, illetve - lokalizációs szempontból - állítják be a manufaktúra mérnökei. A háttér kijelzője polarizációs szűrő segítségével változtatja színét napszaktól függően szürke és kék színek között.

A Portuguese Sidérale Scafusia bonyolult óraszerkezeti megoldásain túl kifejezetten szép is. Bár a szépség relatív, így a IWC ennek megfelelve ezeket csak rendelések alapján készíti el, figyelembe véve a megrendelő egyedi igényeit. Egy személyre szabott Portuguese Sidérale Scafusia elkészítéséhez nagyjából 1 évre van szükségük a mestereknek, így mindössze csak néhány megrendelést tudnak vállalni évente.