2013 legjobb étterme a spanyol El Celler de Can Roca lett… Trónfosztás! Mintha a spanyolok és dánok egymással pingpongoznának a világ legjobb étterme címéért. Hol a Ferran Adriá féle spanyol elBulli dönt rekordot a Restaurant Magazin nívós díjának ötszöri megszerzésével, hol a René Redzepi vezényelte dán Noma a zsinórban háromszori címbitorlással.

Az El Celler de Can Roca 8 éve szállt be legjobbak versenyébe. Pályájuk fokozatosan, de határozottan felfelé ívelt, mígnem a csúcsra értek, mint többgenerációs katalán családi étterem. A speciális „R” logó tulajdonképpen azt hivatott jelképezni, hogy az étterem három lábon áll. Noha nem kacsalábon, hanem a gasztro-triumvirátus - séf, borász, cukrász - Roca-fivérekén, akik ötvözték sajátos szaktudásukat a katalán konyhaművészettel és a legkorszerűbb konyhatechnológiai lehetőségekkel.

A meleg családi hangulattal „ízesített” kulináris élményt elvileg 135 eurós tiszteletdíjtól lehet átélni. Azért elvileg, mert a díjátadó után a foglalások rendszerint az egekbe szöknek, éves teltházat generálva ezzel az amúgy keddtől szombatig nyitva tartó ínyenc-zarándokhelynek.

2013-ban a világ második legjobb étterme a Noma, illetve a harmadik az Osteria Francescana lett. Itt az 50 legjobb étterem teljes listája.