Első hallásra sokan gondolhatják, hogy nem feltétlenül kell minden létező dologra ráerőltetni a skatulyázó árcetlit, főleg nem olyan felbecsülhetetlen értékű műemlékekre, mint az Eiffel-torony vagy éppen a Colosseum. Más szemszögből azonban mégis érdekes az a tanulmány, melyet az olasz Monza és Brianza kereskedelmi kamarája végzett a közelmúltban.

A részletes elemzést és a módszertant nem ismerjük, csak a végeredményt, mely megmutatja, hogy számításaik szerint egy-egy ikon épület gazdasági értékét euró milliárdokban kifejezve mennyit is érhet az adott városnak. 

Az első helyezett az Eiffel-torony lett 435 milliárd eurós értékével, ami mintegy hatszorosa a második helyezett Colosseuménak. A hét legértékesebb között szerepel még sorrendben a Sagrada Família, a milánói dóm, a Tower of London, a Prado és a Stonehenge.

További érdekességek még az Eiffel-toronyról, hogy az 1889-ben épült 322 méteres műemlék a leglátogatottabb fizetős turisztikai látványosság a világon, melyről csak 2011-ben 7,1 millió turista élvezte a párizsi panorámát.